Какво ядат дървениците, освен кръв - колко време дървениците живеят без храна?

 

Навярно вече сте получили много информация за начина на живот на дървениците. За това, с каквото се храним , освен с кръвта на хората ще се договорим точно в тази статия.

От тук ще научите:

Какво ядат дървениците и дали кръвта наистина е единствен им източник на храна;

Колко време дървеници могат да живеят без кръв и ще умрат ли, ако напуснат апартамента за няколко месеца;

Смучат ли кръв от домашни любимци (котки, кучета) и защо кокошарниците понякога просто гъмжат от тези паразити;

И също така ще разберете, дали дървениците живеят в дивата природа и дали случайно може да ги пренесете от някъде ...

За професионално пръскане срещу дървеници, не се колебайте да потърсите специализирана фирма.

Ухапванията от дървеници са един вид парадокс на съвременната цивилизация. Тези паразити, тормозещи хората дори в каменни пещери, днес лесно се адаптират към условията на обновените апартаменти и продължават да се размножават успешно, въпреки всички постижения на химическата индустрия, която произвежда инсектицидни препарати.

Огромен брой апартаменти и къщи в Русия, САЩ, Великобритания, Китай, в развитите и развиващите се страни просто гъмжат от дървеници (проблемът е особено остър в малките общежития, през които се получава значителен поток от хора със средни и ниски доходи).

Дървеници се срещат в почти всяка страна по света.

И тук се появява въпроса, защо е толкова трудно да се борим с тези кръвопийци? В крайна сметка изглежда, че дървениците се хранят с човешка кръв, което означава, че е достатъчно да напуснат апартамента за няколко седмици! Паразитите ще умрат от глад, така да се каже, просто поради липса на източник на храна.

Практиката обаче показва, че дори ако оставите стая, заразена с дървеници за шест месеца, тогава те често не загиват, ни най-малко цялата популация от паразити. Оцелелите индивиди отново започват да хапят хората и активно да се размножават.

Но как става това? Какво ядат буболечките през всички тези месеци и наистина ли се хранят само с човешка кръв? И какво още, нека да разберем заедно ...

Разберете какво ядат дървениците

За да разберем какво ядат дървениците, достатъчно е да погледнем добре охранената ларва, в която цялото съдържание се вижда перфектно.

Когато насекомото е гладно, тялото му е плоско и със съвсем различен цвят и само докато е наситено с кръв, тялото на паразита става обемно и потъмнява, а в ларвите става алено и значително увеличава размера си.

Дървениците се хранят, както вече разбрахте, изключително с кръвта на топлокръвни животни: предимно човешки.

Интересно е:

Буболечките, които паразитират на хората в ентомологията, се наричат ​​Cimex lectularius. Кръвосмучещи паразити се срещат и в дивата природа. Паразити, които ухапват прилепи Cimex pilosellus, паразит на лястовици Oeciacus Vicarius и върху домакински пилета, патици, пуйки и др. има такъв тип паразити като Haematosiphon inodorus или с други думи птичи дървеници, това е най-малкият им вид. Hesperocimex coloradensis е вид дървеници, които паразитират сред лилави бързаци, кълвачи и сови, които живеят предимно в южните ширини на страната ни. Хората ги срещат и се заразяват с тях, само когато птицата прави гнездо в човешките сгради. Всички тези видове дървеници външно си приличат.

Те се хранят на всеки 3-7 дни. Кръвопийците атакуват жертвата си главно през нощта, когато човек спи. Вредителите са най-активни от около 3-5 сутринта, когато сънят е особено силен. Необходими са само няколко минути, докато паразитът се нахрани, след което насекомото пълзи в гнездото си, където прекарва по-голямата част от времето си, смилайки храната и размножавайки се.

На първо място, дървениците се нуждаят от кръв, за да възпроизвеждат потомство. Колкото по-добре яде женската, толкова повече тя ще може да снася жизнеспособни яйца.

Дървениците обикновено хапят на онези места, които са отворени и където няма косми - това са ръце, врата, лицето, раменете и краката.

Характеристики на храненето

Домашни вредителите са нощни. Изпълзяват от приютите посред нощ, когато човек е дълбоко заспал. Ухапванията по човешкото тяло се появяват от 3 сутринта до 8 сутринта. Най-ненаситната от всички е женската бременна. Възрастен индивид изпива около 7 ml кръв наведнъж. Мъжкият се нуждае от 5 ml за пълно насищане. Нимфите от различни възрасти пият кръв до минимум. Силното замърсяване на помещенията е опасно за човек, когато цяла колония излезе за хранене.

Интересно е:

Има мнение, че дървениците предпочитат женската и особено детската кожа за хранене. И това се обяснява с факта, че е по-меко и по-лесно да се захапе.

Ухапванията от дървеници са малки петънца, които причинят парещ сърбеж и могат да се превърнат в червени мехури. Такава реакция протича при хора, склонни към алергии.

За бележка:

Реакцията на ухапване от дървеници зависи от различни фактори. Те включват степента на заразяване на дома: колкото повече паразити, толкова повече ухапвания, толкова повече ухапвания, толкова по-вероятно е реакцията да бъде по-интензивна. Но като цяло всичко е индивидуално, всичко зависи от чувствителността на конкретен човек.

Самите ухапвания често се групират в малка площ, макар и невинаги, и са разположени плътно една след друга в линия или пречупване.

За да не обезпокои жертвата си и да не бъде случайно смачкан, паразитът инжектира упойка в раната. Именно той причинява силен сърбеж и парене при някои хора.

И така, установихме, че за да живеят пълноценно и да се размножават, дървениците изискват редовен достъп до храна. Когато са ограничени от тях и когато с популацията им се води непрестанна борба избавлението е въпрос на време.

===============================

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.