Видове хлебарки, паразитиращи в човешките апартаменти

Фактът, че хлебарките тичат свободно около тоалетната и плесенясали стени зад тръби, а след това могат да се качат на рафтове с храна или да се разходят по прибори за хранене и съдове.

Всичко това е малко известно на хората или поне не са се замисляли до такава степен. Да не говорим за домакинята. Нещо повече, такива антисанитарни условия могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Такива са в случаи на инфекция с инфекциозни заболявания, както и до проблеми в бизнеса, ако например във вашия ресторант, кафене или столова някой от посетителите хване инфекция, за която собственикът на бизнеса е доволен ще уведоми надзорните органи, след като дойде с инспекция и решение за временно закриване.

Какви видове хлебарки има и кои от тях обитават домовете ни, научете от тук и от адрес: http://www.preventa.bg.

Видове хлебарки, паразитиращи в апартамента

Най-често срещаните в къщите и апартаментите ни са двата вида - червени и черни хлебарки. За тях и ще поговорим.

Червени хлебарки в апартамента

Със сигурност всички някога са виждали червени хлебарки. Някои народи ги наричат „пруск“ а, името се смята, че произхожда от Прусия, откъдето те проникват по време на инвазията на войските на Наполеон.

Размерът на червената хлебарка е малък - дължината на тялото на възрастен индивид достига скромните размери 1-1,5 cm . В сравнение с повечето свои роднини от други видове, джинджифиловата хлебарка се счита за най-малката. Женските червени хлебарки се различават от мъжките по-плътна физика и по-малко удължен корем, като по този начин изглеждат малко по-масивни и по-големи.

Червените хлебарки в природата се срещат в Близкия изток и Южна Азия. Интересен факт е, че ако сравним популациите на червени хлебарки, живеещи в жилища на хора, с диви популации, последните са значително по-ниски от първите. Поради широкото си разпространение в градовете и човешките жилища, червеният хлебарка се превърна в истински космополитен синантроп. В комфортните условия на съседство с хора в градове и други населени места, червената хлебарка се чувства дори по-добре, отколкото в дивата природа. Тя уверено завладявайки все повече територии.

Черни хлебарки в апартамента

Черната хлебарка е по-голяма от своя червенокос колега, докато в днешно време е възможно да срещнете червена хлебарка в апартамент много по-рядко от червенокосата, с изключение на апартаменти на първите етажи. Черните хлебарки предпочитат да живеят в мазета, канализация, кофи за боклук и други сметища, но често в търсене на храна и местообитание могат да погледнат в апартамента, например, като се промъкнат от мазето.

В древни времена хората дори вярвали, че тези неприятни същества носят просперитет на къщата, макар и по-скоро обратното - хлебарките се появяват в онези къщи, където в избите има, от какво да се печели.

Размерът на черните хлебарки е по-впечатляващ от червените роднини. При тях женските са малко по-големи от мъжките и могат да достигнат 3 см дължина, а размерът на отделните индивиди е до 5 см . Не е изненадващо, че такива хлебарки са способни да вдъхновяват не само неприязън, но и ужас за онези, които имат „късмета“ да ги срещнат в кухните си.

В допълнение към червените и черните хлебарки в съвременните апартаменти, може да намерите и необичайни хлебарки от екзотични страни, които действат не като паразити и вредители, а като домашни любимци. Основното е, че такива домашни любимци не бягат от дома, за да изплашат съседите в къщата.

Как да се отървем от хлебарките?

В продължение на много години и дори векове на съвместно съжителство на хора с хлебарки, човечеството измислило много различни начини да отърве дома от тази напаст. Така и до днес неуморно продължава да работи в тази посока, измисляйки нови, по-ефективни начини.

Народни съвети

Най-добрият начин е борната киселина, която е вредна за хлебарките. Най-често срещаният и безопасен метод за всички жители на апартамента, с изключение на хлебарките е унищожаването им с помощта на прах от борна киселина.

Можете просто да поръсите праха върху всички проходи, където минават хлебарки, за да стигнат до вода. Както писахме по-рано, хлебарките са много любители на водата и не могат да живеят без нея дълго време. Следователно, ако, опитвайки се да намерят достъп до нея, поне докоснат разрушителния прах с антените или лапите си, съдбата им ще бъде предрешена.

Ако хлебарка, вече под въздействието на борна киселина, влезе в контакт с незаразени индивиди, тогава и двамата ще умрат, след такъв контакт. Хлебарите обаче са достатъчно хитри, скоро могат да усетят опасността от барутни бариери и да намерят начини да се придвижат. И разпръсната навсякъде борна киселина очевидно няма да украси апартамента. Следователно, може да използвате и друг вид примамки от борна киселина, например жълтеникави бучки, разпространени на места, където е възможно хлебарките да се появят и обитават.

Примамка за хлебарки в апартамента

Отравянето на хлебарки може да се направи без народни проблеми с бучки борна киселина, но с помощта на модерни капани, спрейове, гелове и други химикали, които се предлагат безплатно в магазините. За да направите това, ще трябва да похарчите пари за тези средства, след това внимателно да проучите инструкциите и след това да изпълните процедурата.

Трябва да се помни, че трябва да се вземат предпазни мерки, особено с отровни гелове и спрейове! Ефективността на премахването на хлебарки при използване на такива средства, в зависимост от производителя, може да се провери от личен опит или да прочетете отзивите в Интернет.

Важно е да се знае, че хлебарките доста лесно се адаптират към действието на съвременните домакински лекарства, свикват с тях, в резултат на което ефективността на тези средства рязко намалява. Това означава, че всеки път трябва да купувате нови.

Унищожаване на хлебарки в апартамента веднъж завинаги!

Професионалното третиране на апартамент срещу хлебарки със специални препарати, които са безвредни за хората и животните е най-ефективното решение на проблема.

Ако се доверите на услугите на Превента ДДДД ЕООД, след обработка в продължение на цяла година, гарантирано няма да видите нито един представител на тези насекоми в своя дом.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.