Краставици на перваза на прозореца

Ароматът на краставица е толкова свеж и ярък, че нотките му се срещат в някои парфюми. Жалко е, че хрупкавият зеленчук, през зимата не е така вкусен и воднист. Трудно се намира, когато не е сезонът и или е много висока цената й. Ето, защо избрахме да поговорим за това как да си отгледате краставици на перваза на прозореца.

Ноември е най-доброто време за засаждане на краставици у дома, тъй като те узряват навреме за празниците. Лесно е да се грижите за тях, просто трябва да изберете правилния сорт и да знаете няколко нюанса, така че храстът да не расте много, но да дава достатъчно плодове. Нека сега ви помогнем в това.

За почистване на мазета София цени по район последвайте линка.

Как да отглеждаме краставици

Избор на сорт

Растенията с малки или средни листа са идеални: изглеждат спретнати и не растат много. Трябва да са самоопрашващи се сортове с плодове не повече от 10 см (големите краставици изискват голямо количество хранителни вещества и вода).

Подготовка на саксиите

Краставиците се чувстват чудесно в чекмеджетата, но това е опция за тези, които имат топъл балкон. За перваза на прозореца са подходящи саксии с обем 3-4 литра за две растения. Саксиите трябва да се поставят далеч, тъй като тези растения не понасят сухота.

Избирайки почва, може да се спрете на универсална почва за отглеждане на зеленчуци, специална смес за разсад. Може да приготвите и сами.

За целта, ще ви трябва:

40% компост;

30% торф;

20% земя с трева;

10% дървени стърготини;

непълен кибрит с карбамид на 10 л. смес;

2 кутия калий;

2 кутии суперфосфат;

Изсипете навлажнената почва в саксия с дренаж, оставяйки около 5 см до ръба. Сега може спокойно да изкорените разсада (за начало е по-добре да покълнете семената на краставиците в чаши и след това да изберете най-силните).

Грижа за краставиците

И така, всичко е готово: краставиците се засаждат. Остава само правилно да се грижим за тях и има няколко задължителни правила.

Поливайте краставиците, докато горният слой изсъхне. Краставиците в домашни условия не изискват обилно поливане, в противен случай може да се появят гъбички.

Напръскайте ги ежедневно със спрей вода.

През зимата само слънчевата светлина няма да е достатъчна, затова запалете разсада с лампа, която трябва да бъде включена в продължение на 6–8 часа на ден.

Хранете краставиците веднъж на две седмици, например, с течен биохум.

Когато се появят 3 листа по стеблото, израстъкът, който се образува отдолу, трябва да бъде изрязан.

В бъдеще прищипете всички странични издънки, за да получите чист, но плодовит храст.

След 35–40 дни започват да се появяват първите краставици, понякога в снопове по 5–7 плода във всеки. Заедно с екологично чист продукт с най-високо качество ви очакват и други приятни бонуси: спестявания, вкусни ястия, пресни витамини, които толкова липсват в студения сезон. В допълнение, зеленината на перваза на прозореца , особено в кокетна форма, оживява атмосферата.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.